Varför träna Bujinkan?

Stridskonst förknippas naturligtvis med våldsamheter, men paradoxalt nog genom att studera Bujinkan Budo Taijutsu ser jag mer och mer positivt på livet. Det blir med tiden och insikten en strids-/kampkonst för livet, d.v.s. för att leva.

Jag började träna 1989 och är sedan dess lycklig över att ha kunnat delta i 13 olika Taikais d.v.s. tränat med vår Sôke Masaaki Hatsumi på internationella träningsläger. Jag har deltagit på mer än 50 träningsläger med Shihans, vidare har jag haft förmånen att bli inbjuden att själv instruera på mer än 50 träningsläger, även internationellt.

1995 passerade jag testet för 5dan i Spanien (Hatsumi utförde testet) och sedan 1997 åker jag minst en gång per år till Japan och tränar. På Hatsumi senseis födelsedag den 2 december 2000 blev jag förärad 10dan. Samma år fick jag högsta förtjänstetecknet från Svenska Budoförbundet. Sommaren 2009 tilldelades jag 15dan av stormästaren, vilket är den högsta graden man kan få i Bujinkan. 2011 fick jag Bujinkans Golden Dragon Award (Bujinkans guldmedalj).

2015 fick jag titeln Yuushuu Shihan och under 2017 Dai Shihan i Japan.

Rikard Sundelius tar emot Yuushuu Shihan av Soke i Honbu Dojo, Japan 2015.

Sedan jag börjat träna har jag fortsatt att förvåna mig själv över vad jag klarar av om jag bara vågar och vill, jag hoppas att jag ska få fortsätta med det och att jag kan få andra runt omkring mig att uppleva detsamma.

Utmärkande är att jag uppskattar att träna mycket grunder, många saknar "bett" och "substans" i sin teknik, det vill jag varken att jag själv eller mina elever ska sakna. Förståelse för budo generellt och kopplingen mellan grunder och mer avancerad förmåga är viktig för mig. Nonchalans i utförande är jag allergisk mot.


Rikard Sundelius och Noguchi Sensei i Noguchis Dojo, Japan 1997.

Även om mitt namn har funnits på väggen i Honbu dojo i Japan under 15 år är jag själv bara i början av min träning, vilket jag förstått än mer efter att jag ombetts utföra 5dan-testet vid några tillfällen i Japan, och somliga kallar mig dessutom Shihan.

Detta är lite kort om mig och några av mina synpunkter på träningen.


Skrivet en vacker dag i december 2017,

Rikard Sundelius, 15 Dan
Huvudinstrukör Bujinkan Bushin Dojo

Rikard Sundelius m.fl. på Tai Kai (träningsläger) med Hatsumi Sensei i Malmö 1990.