Varför träna Bujinkan?

Stridskonst förknippas naturligtvis med våldsamheter, men paradoxalt nog genom att studera Bujinkan Budo Taijutsu ser jag mer och mer positivt på livet. Det blir med tiden och insikten en strids-/kampkonst för livet, dvs för att leva.

Jag började träna 1989 och har sedan dess lycklig över att ha kunnat delta i 13 olika Taikai's dvs tränat med vår Sôke Masaaki Hatsumi , på internationella träningsläger. Jag deltagit på mer än 50 Träningsläger med Shihans , vidare har jag haft förmånen att bli inbjuden att själv instruera på mer än 50 träningsläger , även internationellt.

1995 passerade jag testet för 5dan och sedan 1997 åker jag minst en gång årligen till Japan och tränar. På Hatsumi senseis födelsedag den 2 december 2000 blev jag förärad 10dan. Samma år fick jag högsta förtjänstetecknet från Svenska Budoförbundet. Sommaren 2009 tilldelades jag 15dan av stormästaren, vilket är den högsta graden man kan få i Bujinkan. 2011 fick jag Bujinkans Golden dragon award (bujinkans guldmedalj).

2015 fick jag titeln Yuushuu Shihan och 2017 Dai Shihan i Japan.

Rikard Sundelius tar emot Yuushuu Shihan av Soke i Hombu Dojo Japan 2015.

Sedan jag börjat träna så har jag fortsatt att förvåna mig själv över vad jag klarar av om jag bara vågar och vill, jag hoppas att jag skall få fortsätta med det och att jag kan få andra runt i kring mig att uppleva detsamma.

Utmärkande är att jag uppskattar att träna mycket grunder, många saknar "bett" och "substans" i sin teknik, det vill jag varken att jag själv eller mina elever ska sakna. Förståelse för budo generellt och kopplingen mellan grunder och mer avancerad förmåga är viktig för mig. Nonchalans i utförande är jag allergisk mot.

Rikard Sundelius och Noguchi Sensei i Noguchis dojo 1997 Japan.

Även om mitt namn har funnits på väggen i Honbu dojo i Japan under 15 år så är jag själv bara i början av min träning, vilket jag förstått än mer efter att jag ombetts utföra 5dan testet vid några tillfällen i Japan och somliga kallar mig dessutom Shihan
Detta är lite kort om mig och några av mina synpunkter på träningen.

Skrivet en vacker dag i december, 2017
Rikard Sundelius, 15 Dan
Huvudinstrukör Bujinkan Bushin Dojo

Rikard Sundelius mfl på Tai Kai (träningsläger) med Hatsumi Sensei i Malmö 1990.